Piekarnie, dla których ważna jest tradycja

tradycyjna piekarnia

Pieczywo jest stawiany wśród najistotniejszych składników codziennego jadłospisu. Jemy go bardzo dużo, zatem najlepiej, jeśli będzie on pierwszego gatunku. Nic zatem zaskakującego, że pieczone w fabrykach chleby tracą ostatnimi czasy klientów – są niezbyt smaczne, zaś po kilku dobach stają się nieprzydatne do zjedzenia. Na naszych stołach ostatnio coraz częściej goszczą natomiast produkty wyrabiane tradycyjnymi metodami oraz niezawierające chemicznych dodatków poprawiających ich trwałość. Czemu dobrze je jeść? Jak one powstają? Jak funkcjonuje rzemieślnicza piekarnia?

Co kupimy w tradycyjnej piekarni?

Jak nietrudno stwierdzić, tradycyjna piekarnia w Krakowie czy pozostałych dużych miejscowościach swoją ofertę opiera na tradycyjnych chlebach. Zazwyczaj są pieczone na zakwasie, choć łatwo znaleźć poza tym wypieki drożdżowe. Poza tym miłośnicy rzemieślniczych piekarni często sięgają po chleby, które w ostatnich dekadach wycofano z rynku – między innymi obwarzanki. Tradycyjne chleby dostarczają często też najróżniejsze ziarna lub przetworzone owoce.

Chleby z tradycyjnej piekarni – zalety

Źródłem dobrej renomy rzemieślniczego pieczywa jest zwłaszcza jego aromat – jeśli o to chodzi plasuje się dużo wyżej niż pieczywo z fabryki. Plusem takiego chleba okazuje się także charakterystyczna dla niego różnorodność – wśród setek odmian wszyscy klienci kupią produkty dla siebie. Nie sposób nie wspomnieć też o tym, iż produkty, które oferuje tradycyjna piekarnia są znacznie zdrowsze, bowiem nie dostarczają niebezpiecznych dla naszego zdrowia syntetycznych dodatków.

Nasza siedziba:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]