Odkryj nowe terytoria smakowe – food pairing

Pomimo, że jesteśmy przyzwyczajeni do sztampowych połączeń aromatów, nie oznacza to, iż zestawianie ze sobą dań, które na pozór całkiem się wykluczają, nie może przynieść interesujących i, co ważne, pysznych wyników. Uświadamiamy sobie to na każdym kroku. Silne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało naturalnie otwarcie się na odmienne zwyczaje kulinarne, a także możliwość kupna …

Parzenie kawy nie było nigdy prostsze – kapsułki do kawy

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki gorącej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy mocnej kawie spotykamy się także ze znajomymi, podjadając desery na mieście i plotkując o kolegach czy dyskutując o najnowszych wydarzeniach w kraju. Napój ten jest znany od kilkuset lat, ale w …

Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, przedtem mniej popularne warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Przede …

Domowe kiszonki to nie tylko polski przysmak

Kiszone warzywa są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to głównie słowiański przysmak, z rzadka spotykany w innych częściach świata. Jednak kiszone przetwory warzywne modne są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Kiszonki – czyste zdrowie na naszym talerzu Badacze …

Jaką żywność uznaje się za ekologiczną?

Od szybkiego rozkwitu branży spożywczej, który rozpoczął się w zeszłym stuleciu, artykuły spożywane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać różnymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Ale wraz z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z żywności ekologicznej. …

Kapsułki kompatybilne z Dolce Gusto – kawy w intensywnych smakach

Ekspresy z systemem Nescafe Dolce Gusto na stałe wtopiły się w pejzaż naszych kuchni. Urzekła nas nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, iż dają nieograniczony dostęp do smacznych gatunków kawy. Smakosze tego napoju z czasem uznali, iż nie chcą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, toteż na rynku w mgnieniu …

Czy soki z kiszonych warzyw są zdrowe?

Kiszone warzywa wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże notorycznie wspomina się również ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w działach z przetworami. Sok z kapusty kiszonej – czy warto go …

Przechowywanie wina domowej roboty – jak robić to prawidłowo?

Czy przechowywanie wina domowej roboty różni się w swoim sposobie od przechowywania trunku ze sklepu? Jaka temperatura, wilgotność i poziom światła będą najbardziej odpowiednie, by zawartość szklanej butelki była bezpieczna, a smak wina się nie zepsuł? Przechowywanie wina domowej roboty – najważniejsze zasady Znawcy są jednogłośni – wino lubi spokój, nie należy go często przekładać, …

Lecznicze właściwości soku z kiszonych buraków

Zalety kiszonek Wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu kiszonych warzyw i owoców lub soków z kiszonych warzyw i owoców zalecają lekarze, eksperci żywieniowi, dietetycy i trenerzy personalni. Kiszonki są uznawane za naturalny probiotyk – zawierają bakterie kwasu mlekowego, powstające w wyniku procesu fermentacji. Kwas mlekowy ma szereg zalet i wpływa pozytywnie na cały organizm – oczyszcza …

Dobra kuchnia to Twoje hobby? Weź udział w kursach gotowania

Samodzielne przyrządzanie posiłków w domu ma wiele plusów. Najważniejszym z nich jest z całą pewnością oszczędność pieniędzy – spożywanie potraw w domu jest na ogół dużo tańsze niż częste korzystanie z oferty restauracji. Nie bez znaczenia jest także satysfakcja płynąca z przyrządzenia posiłku osobiście – szczególnie, gdy dzielimy się nim z przyjaciółmi czy domownikami. Nie …