Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki gorącej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy mocnej kawie spotykamy się także ze znajomymi, podjadając desery na mieście i plotkując o kolegach czy dyskutując o najnowszych wydarzeniach w kraju. Napój ten jest znany od kilkuset lat, ale w …
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, przedtem mniej popularne warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Przede …
Kiszone warzywa są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to głównie słowiański przysmak, z rzadka spotykany w innych częściach świata. Jednak kiszone przetwory warzywne modne są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Kiszonki – czyste zdrowie na naszym talerzu Badacze …
Od szybkiego rozkwitu branży spożywczej, który rozpoczął się w zeszłym stuleciu, artykuły spożywane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać różnymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Ale wraz z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z żywności ekologicznej. …
Ekspresy z systemem Nescafe Dolce Gusto na stałe wtopiły się w pejzaż naszych kuchni. Urzekła nas nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, iż dają nieograniczony dostęp do smacznych gatunków kawy. Smakosze tego napoju z czasem uznali, iż nie chcą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, toteż na rynku w mgnieniu …
Kiszone warzywa wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże notorycznie wspomina się również ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w działach z przetworami. Sok z kapusty kiszonej – czy warto go …
Czy przechowywanie wina domowej roboty różni się w swoim sposobie od przechowywania trunku ze sklepu? Jaka temperatura, wilgotność i poziom światła będą najbardziej odpowiednie, by zawartość szklanej butelki była bezpieczna, a smak wina się nie zepsuł? Przechowywanie wina domowej roboty – najważniejsze zasady Znawcy są jednogłośni – wino lubi spokój, nie należy go często przekładać, …
Zalety kiszonek Wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu kiszonych warzyw i owoców lub soków z kiszonych warzyw i owoców zalecają lekarze, eksperci żywieniowi, dietetycy i trenerzy personalni. Kiszonki są uznawane za naturalny probiotyk – zawierają bakterie kwasu mlekowego, powstające w wyniku procesu fermentacji. Kwas mlekowy ma szereg zalet i wpływa pozytywnie na cały organizm – oczyszcza …
Samodzielne przyrządzanie posiłków w domu ma wiele plusów. Najważniejszym z nich jest z całą pewnością oszczędność pieniędzy – spożywanie potraw w domu jest na ogół dużo tańsze niż częste korzystanie z oferty restauracji. Nie bez znaczenia jest także satysfakcja płynąca z przyrządzenia posiłku osobiście – szczególnie, gdy dzielimy się nim z przyjaciółmi czy domownikami. Nie …
Kapsułki do Nespresso są jednymi z najstarszych na rynku. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu powoli zdobywały kolejnych zwolenników. W tej chwili jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a urządzenia z tym systemem produkuje wiele popularnych firm. Czy istnieją zamienniki kapsułek do ekspresu Nespresso? Postanawiając …