Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Szukasz soli himalajskiej różowej? Odwiedź ten adres

Sól to substancja konieczna do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie zalety ma sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu powinno się stosować je do przygotowywania żywności?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie podbija smak jedzenia. Pomimo, iż nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek regulujący podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż liczących 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo cennych pierwiastków oraz minerałów, takich jak wapń, magnez czy potas, a przy tym nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale uwydatnia smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska natomiast to artykuł o wysokim stopniu czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi kapitalny dodatek do domowych kiszonek. Jest wartościowym źródłem wapnia, magnezu czy żelaza, a więc składników niezbędnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dlatego nie traci swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]