Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Potrzebujesz soku z kapusty? Koniecznie odwiedź ten adres.

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, przedtem mniej popularne warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w nieskomplikowany i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu substancje niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie dużo związków oddziałujących pozytywnie na nasze samopoczucie. Głównym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy inny kiszonek to także świetne źródło witamin. Warta uwagi jest w szczególności wysoka zawartość witaminy C – już 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.

Czemu warto pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Wzmacniają one także apetyt i stanowią tarcze ochronną w czasie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]