Czy soki z kiszonych warzyw są zdrowe?

Znajdź sok z kwaszonych buraków na artmankiszonki.pl.

Kiszone warzywa wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże notorycznie wspomina się również ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w działach z przetworami.

Sok z kapusty kiszonej – czy warto go pić

Zapewne większość z nas za młodych lat pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę kisiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty często podawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, tłumacząc, że sok jest niezwykle zdrowy, aczkolwiek nie wszystkim smakuje. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to w zasadzie bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witamin z grupy B, C, A oraz E, jak również liczne minerały, jak np. potas, żelazo oraz cynk. Wiele osób ma problem z przyzwyczajeniem się do kwasowego posmaku tego soku, jednak zaleca się wypijać go regularnie, dlatego że wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, dzięki czemu może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej poleca się także anemikom z uwagi na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego produktu nie wolno nadużywać – wystarczy spożywać mniej więcej 1 kubeczek soku na dzień.

Sok z kiszonego buraka jest tak samo zdrowy!

Drugim lubianym sokiem, którego używamy od lat do gotowania i który spożywamy również jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajduje się dużo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: obniża ciśnienie, zapobiega obstrukcjom, a przy tym poprawia koncentrację. Pomimo że buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z chorobami nerek albo reumatyzmem.

Jeśli nie masz czasu, żeby przyrządzać soki z kiszonek samemu, możesz kupić je w ulubionym sklepie albo założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż takie soki należy przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]