Czemu warto stosować mieszanki przypraw do wędlin

Aromat wędlin zależy nie tylko od typu mięsa, które zastosowano do ich zrobienia. Równie istotne okazują się bowiem mieszanki przypraw oraz różnego typu dodatki. W znaczącym stopniu rzutują one na aromat takich produktów, polepszają ich konsystencję, a czasem też przedłużają ich termin przydatności. Choć adresowane są głównie do zakładów mięsnych, nabyć je mogą wszyscy chętni.

Mieszanki przypraw polepszą aromat mięsa

Mieszanki przypraw dla przetwórstwa mięsnego wytwarzane są najczęściej ze starannie wyselekcjonowanych składników – przypraw oraz ekstraktów roślinnych. Typowe dla nich okazuje się duże stężenie aromatów, a na kilogram mięsa należy użyć tylko 5 gramów dodatku. Produkty tego typu przystosowane są do różnych odmian kiełbas – jedne stosuje się się do wyrobu zwykłych kiełbas, innych natomiast do kaszanki lub konserw

Nie tylko mieszanki przypraw

Oprócz mieszanek przypraw branża mięsna wykorzystuje także inne dodatki do kiełbas. Często używane bywają na przykład kutrole, bo skracają czas wędzenia oraz utrwalają barwę produktów. Poza tym, często zaobserwować możemy również użycie polimasów, które zwiększają masę kiełbasy i dobrze wiążą wilgoć. Dostępne są też mieszanki przypraw, które dzięki dodatkom specjalnym poprawiają również właściwości przygotowanej z ich użyciem kiełbasy.