Woda kotłowa – dlaczego powinniśmy o niej pamiętać?

Kotły i inne tego rodzaju instalacje potrzebują do sprawnego działania miękkiej wody. Niestety, w naszych kranach znajduje się zazwyczaj woda o sporej twardości. Z tego powodu nie może być stosowana w instalacjach ciepłowniczych – zachodzi wszak wówczas niebezpieczeństwo, iż ich części zardzewieją lub problemem okaże się pojawiający się na nich kamień. To z tego powodu w kotłowniach wykorzystuje się jedynie wodę kotłową. Ze względu na to, iż jest to naprawdę istotne dla sprawnego funkcjonowania kotłów, należy napisać parę słów o tej cieczy. Jakimi sposobami się ją otrzymuje? Jakie powinna wykazywać cechy?

Woda kotłowa – charakterystyka

Woda kotłowa powinna być w szczególności miękka – niedopuszczalne jest podawanie o dużej twardości. Poza tym istotne okazuje się jej pH, które powinno wynosić najwyżej 12. Wywiera to spory wpływ, jeśli mówimy o rozproszeniu metali. W wodzie kotłowej nie powinna być zawarta spora ilość dodatkowego tlenu, który może owocować korodowaniem podzespołów kotła. Woda kotłowa musi być oprócz tego na bieżąco monitorowana, by uniknąć obecności osadu.

Jak produkuje się wodę kotłową?

W systemach grzewczych za dostarczanie wody kotłowej odpowiedzialne są dziś przede wszystkim stacje odwróconej osmozy. Technika ta polega na przepuszczeniu cieczy przez półprzepuszczalną błonę, wskutek czego prawie wszystkie substancje zostają z niej usunięte. Odwrócona osmoza jest prowadzona stale, dzięki czemu do rur wciąż trafia woda kotłowa o właściwych parametrach, a stosowanie tej techniki jest dość tanie.