Spotkania przy grillu to obecnie bardzo rozpowszechniony sposób spędzania wolnych chwil w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. Na imprezach przy grillu najczęściej ograniczamy się do grillowania kiełbaski, czasem również karkówki. Tymczasem za pomocą grilla można przygotować o wiele więcej smacznych potraw!
Grillowanie – akcesoria i dodatki
Nie da się oczywiście grillować bez grilla. Na sklepowych półkach mamy bardzo szeroki wybór tego rodzaju urządzeń. Zależnie od ilości funduszy, które planujemy przeznaczyć na grilla, możemy kupić grille węglowe, elektryczne bądź gazowe. Naprawdę często kupowane są węglowe. Ich zaletą jest przede wszystkim niska cena. Do tego, by grillować z ich pomocą, nie jest wymagana ani butla z gazem ani dostęp do prądu. Natomiast bez względu na to, na jaki typ grilla się zdecydujemy, niezbędne nam będą też dodatkowe akcesoria: aluminiowe tacki, różnej wielkości szczypce czy kosze , w których grillować można ryby. Wytrzymałość tego urządzenia przedłuża jego odpowiednia konserwacja, dlatego unikać trzeba na koniec grillowania zalewania rusztu wodą. Nie należy zapominać też, że po każdym użyciu należy grill dokładnie umyć.
Grillowanie – co można przyrządzić na grillu?
Gdy brak nam pomysłów na potrawy z grilla, możemy szukać inspiracji w Internecie. Pojawiło się w nim wiele stron całkowicie poświęconych kulturze grillowania. Wyszukać można na nich szereg przepisów nie tylko na dania z mięsa, ale też na pieczone owoce, warzywa oraz ryby. Nie powinno się zapomnieć, że grillowanie to prawdziwa sztuka – produkty, które będziemy przyrządzać na grillu powinno się wcześniej odpowiednio przygotować, np. umieszczając je w marynacie. Zdecydowanie najczęściej grillujemy w okresie letnim. Jak się jednak okazuje, przyjęcia przy grillu możemy organizować niezależnie od pory roku. Jeżeli natomiast chcemy grillować w trakcie deszczu, pamiętajmy o zakupie grilla z pokrywą. Taki grill sprawdzi się też podczas wietrznej pogody.