Polipy mogą co prawda zdawać się niegroźne, ale ich pojawienia nie możemy lekceważyć. Chociaż bezpośrednio nie zagrażają naszemu zdrowiu, po dłuższym czasie potrafią przeobrazić się w raka. W jaki sposób więc zdiagnozować polipa w żołądku bądź jelitach? W jakich przypadkach przejść się do przychodni? Jak przebiega życie osoby, która miała usuniętego polipa?
Przed wycięciem polipa trzeba go zdiagnozować
Objawem, który świadczy o polipie w jelitach bądź żołądku jest charakterystyczny ból towarzyszący zginaniu. Chorzy często porównują to do dolegliwości menstruacyjnych lub schorzeń dróg moczowych. U osób z naroślą w przewodzie pokarmowym występują też krwawienia z odbytu, ale zwykle polip nie daje najmniejszych objawów i wykrywa się go przy przeprowadzaniu innych badań.
Dlaczego wycięcie polipa jest konieczne?
Z wizytą u medyka nie powinniśmy zwlekać przede wszystkim dlatego, że zaniedbany polip potrafi przeistoczyć się w raka. W największej mierze narażeni są na to chorzy, którzy ukończyli 40 lat.
Wycięcie polipa – na co zdecyduje się medyk?
W razie stwierdzenia mniejszych polipów, wycięcie polipa może odbyć się metodą kolonoskopową. Jeśli natomiast narośl jest bardziej rozwinięta, doktor powinien zdecydować się na zabieg chirurgiczny. Wycięcie polipa nie jednak zamyka kuracji – po jego usunięciu, bezwzględnie należy zbadać go pod kątem występowania tkanek rakowych.
Wycięcie polipa – co jeść po operacji?
Pacjenci, którzy mają za sobą wycięcie polipa muszą unikać czerwonego mięsa i żywności sztucznie konserwowanej. Najlepiej, jeśli do swojej diety wpiszą potrawy dostarczające sporo błonnika i naturalną wodę.