Właściwe żywienie chorych

Jak żywić chorych

Stałą częścią powrotu do zdrowia jest leczenie żywieniowe. Celem prowadzenia takiego leczenia jest polepszenie stanu odżywienia i przybliżenie powrotu do zdrowia. Przed zastosowaniem leczenia żywieniowego niezbędna jest ocena stanu zdrowia chorego, opierająca się na badaniu stopnia niedożywienia, uzupełnieniu potrzeb metabolicznych oraz określeniu spodziewanych skutków.

Odpowiednie żywienie w chorobie

Osoby cierpiące na choroby przewlekłe czasami mają większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze (węglowodany, białka, sole mineralne, tłuszcze) w porównaniu do osób zdrowych. Zaniedbanie dostarczania tych składników zwykle ma takie skutki jak: osłabienie, złe samopoczucie i degradację stanu zdrowia pacjenta. Z tego powodu bardzo ważne jest stosowanie zbilansowanej diety. Trzeba zauważyć, że u chorych często występują problemy z gryzieniem i przełykaniem, dlatego dobrze jest nie podawać stałych potraw. Przygotowanie łatwych do spożycia dań jest szybkie, ale często nie wyglądają one apetycznie i chory odmawia jedzenia. Zalecane jest podawanie 5 niedużych posiłków na dobę, co 3-4 godziny.

Odżywki dla chorych

Jeśli chory nie chce przyjmować pokarmów, jest niedożywiony, a także dla suplementacji można dietę urozmaicić odżywkami dla chorych. Dostarczają one ważnych składników odżywczych, nie będąc substytutem przemyślanego żywienia chorego, ale znacznie je wspomagając. Odpowiednio stosowane, razem z odpowiednimi posiłkami zauważalnie przyspieszają moment wyzdrowienia. Istnieje wiele preparatów, dopasowanych do zapotrzebowań pacjenta.

Recomed