Pożywna dieta wysokobiałkowa

Dieta wysokobiałkowa posiada wiele zalet. Białko odpowiada za regenerację mięśni, zatem dieta zawierająca jego spore ilości polecana jest przy wysiłku fizycznym. Okaże się również doskonałym pomysłem dla ludzi chcących zrzucić dodatkowe kilogramy, bo nie wszystkie jedzone z białkiem kalorie zamieniają się w tkankę tłuszczową. Jak więc ją zaplanować? O jakich zasadach pamiętać decydując się na dietę wysokobiałkową? Jakie ryzyko wiąże się z jej specyfiką?

Jakie pokarmy spożywać na diecie wysokobiałkowej?

Podstawowym składnikiem diety wysokobiałkowej są na pewno pokarmy z mleka – trzeba jeść zwłaszcza białe sery, kefiry oraz zsiadłe mleko. Ważnym nośnikiem białka okazuje się również białe mięso – dieta wysokobiałkowa musi zawierać duże ilości kurczaka oraz indyka. Oprócz tego powinniśmy spożywać spore ilości ryb – szczegolnie morskich, takich jak dorsz czy śledź. Pamiętajmy też, że sód źle rzutuje na trawienie białka – nie należy więc dodawać zbyt dużo tego składnika do przygotowywanych dań.

Dieta wysokobiałkowa – niebezpieczeństwo?

Dieta wysokobiałkowa pozwala prędko zrzucić nadprogramowe kilogramy, lecz nie należy pozostawać na niej zbyt długo. Specjaliści zalecają, by nie jeść pokarmów dostarczających duże ilości białka więcej niż miesiąc, bo po tym okresie możemy uszkodzić nerki. Jeśli zamierzamy schudnąć więcej, po odbyciu diety wysokobiałkowej warto po prostu zmniejszyć ilość jedzonych kalorii – jest to bowiem najbezpieczniejsze i najbardziej efektywne rozwiązanie.

Recomed