Co roku guz jelita zabija prawie 400 tysięcy ludzi z różnych krajów . Zwykle rozpoznaje się go u osiemdziesięciolatków, choć nie jest to regułą, ponieważ na niego zapadają także młodsi pacjenci. Co ciekawe, guz jelita jest schorzeniem rzadkim w krajach drugiego świata, atakując przede wszystkim mieszkańców krajów zachodnich. Wykryty w pierwszym stadium daje spore szanse powrotu do zdrowia, jednak śmiertelność zwiększa się w przypadku jego późnego zdiagnozowania. Warto zatem dowiedzieć się więcej na jego temat – dzięki temu będziemy mogli odpowiednio zareagować. Jak go zdiagnozować? Na czym polega leczenie raka jelita grubego? Co sprzyja jego występowaniu?
Guz jelita – symptomy
Raka jelita zwiastują zwłaszcza krwotoki z układu trawiennego oraz bóle brzucha – obserwuje się je u niemal trzech czwartych pacjentów. Częstym symptomem jest również anemia, obniżenie masy ciała i wzdęcie brzucha, zaś w skrajnych sytuacjach raka można wyczuć dotykiem. Udowodniono, iż zachorowaniu na guza jelita towarzyszy nikotynizm, jedzenie krwistego mięsa, brak ruchu i czynniki genetyczne.
Jak leczyć guza jelita?
Absolutną pewność rozpoznania guza jelita da na przykład USG lub endoskopia. Metoda leczenia jest uzależniona od stopnia rozwoju choroby – niewielkie guzy należy usunąć operacyjnie, zaś guz jelita w drugim stopniu pozwala na wprowadzenie radioterapii. Duże guzy są wskazaniem dla chemioterapii, niekiedy wzbogaconej o metody operacyjne i radioterapię.