Dieta w leczeniu szpitalnym
Dieta w leczeniu szpitalnym polega na zagwarantowaniu choremu dokładnej ilości składników odżywczych, takich jak węglowodany, białka lub witaminy, których z powodu procesu chorobowego nie może przyswoić ze zwykłym pokarmem. Nosi to nazwę żywienia medycznego. Gdy zostanie ono wprowadzone odpowiednio wcześnie, najlepiej zaraz po zdiagnozowaniu choroby, wspomoże w leczeniu i poprawi stan chorego.
Żywienie medyczne
Żywienie medyczne dzielimy na: żywienie dojelitowe (przez przewód pokarmowy) i pozajelitowe (dożylne). Najmniej inwazyjnym sposobem żywienia dojelitowego jest żywienie doustne. Gdy pacjent nie jest w stanie spożywać posiłku zwyczajnie, podaje mu się przyrządzony indywidualnie dla niego posiłek w płynnej formie, mający obowiązkowe składniki odżywcze, przez sondę, założoną do przewodu pokarmowego. Żywienie dożylne ma zastosowanie gdy choroba nie pozwala stosować żywienia dojelitowego. Tym sposobem przewód pokarmowy jest omijany. Wymaga to jednak zastosowania specjalnych preparatów, podawanych wprost do krwioobiegu.
Recomed